fallback-bg-light

Het kopen van een paard; waar let je op?

12 september 2017
/  Dominique Nolet

Het kopen van een paard; waar let je op?

Als echte paardenliefhebber heb je besloten om een paard te kopen. Je ziet het perfecte plaatje al helemaal voor je; een mooie zwarte ruin van 6 jaar oud met een schofthoogte van ongeveer 1.68 m die een L2 proef kan lopen. Uiteraard vind je het ook belangrijk dat het paard een knuffelvriend is.

Bij een bezoek aan een handelsstal valt het paard waar je voor kwam kijken toch iets tegen. De handelaar geeft daarop aan dat hij nog wel een andere leukerd in de stal heeft staan. Deze voldoet alleen niet helemaal aan jouw eisen; zo is het paard geen ruin, maar een merrie en is het paard iets groter dan dat je voor ogen had. Het paard loopt wel op L2 niveau en is een echte knuffelaar. Na één ritje weet je het zeker; dit wordt jouw maatje. Je laat het paard vervolgens niet keuren, want de vorige eigenaar heeft het paard namelijk één jaar geleden al röntgenologisch en klinisch laten keuren, waarbij het paard helemaal was goedgekeurd.

Bij thuiskomst ben je in de zevende hemel en kan je niet wachten om met het paard te gaan trainen. Al snel blijkt dat het paard tijdens de training vaak “in de staak” gaat. Voor je gevoel kan je nog geen B proef rijden met het paard. Je mede-pensiongenoten geven aan “ach jullie moet nog even aan elkaar wennen, het is een groot paard en een merrie”. Je besluit de situatie dan ook rustig aan te kijken. Na vier weken raadpleeg je toch de dierenarts, die de rugblessure kissing-spines bij het paard constateert.

Wist de vorige eigenaar dat het paard kissing-spines had?
Je eerste zorg is het paard, dus rijd je van kliniek naar kliniek om te bekijken of het paard te helpen is. Drie maanden later – na vele onderzoeken – blijkt dat het paard niet meer geschikt is om op te rijden. De dierenarts vertelt je daarbij dat het paard al langer dan drie maanden last moet hebben van de kissing-spines.

Heeft de vorige eigenaar die belangrijke informatie voor jou verzwegen?

Uiteraard zal de verkopende partij verklaren dat hij niet van dit gebrek op de hoogte was. U heeft het paard bovendien niet laten keuren. Het is dus onduidelijk wanneer de blessure – of in juridische termen ‘het gebrek’ is ontstaan. Hoe moet het nu verder? Kun je het aankoopbedrag van het paard nog terugkrijgen? Op het moment dat je deze vraag moet gaan beantwoorden, stap je ‘echt’ binnen in de juridische wereld.

Voldoet het paard aan de overeenkomst?
Als je als consument het paard hebt aangekocht en een ‘gebrek’ (in dit geval kissing-spines) zich binnen zes maanden voordoet, wordt vermoed dat het gebrek al bij de koop aanwezig was. De handelaar zal dan moeten aantonen dat het gebrek niet aanwezig was ten tijde van verkoop. In het gegeven voorbeeld is dat voor de verkopende handelaar uiteraard lastig aan te tonen, want het paard is bij de verkoop niet gekeurd.

Maar wat gebeurt er wanneer je er pas ná zes maanden achter komt dat het paard iets mankeert? Dan heb je als consument niet meer de bescherming van de zes maanden termijn. Het gevolg daarvan is dat je als consument zal moeten aantonen dat de verkopende handelaar wist – dan wel op de hoogte had moeten zijn – van het gebrek.

Als de verkoper en koper het geschil niet samen kunnen oplossen, zal het geschil voorgelegd moeten worden aan de rechter. De rechter zal dan moeten oordelen of het gebrek bij het paard ervoor zorgt dat het paard niet aan de overeenkomst voldoet. De rechter bekijkt per geval wat de gevolgen van de ‘ongelukkige koop’ zullen zijn.

Conclusie
Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Bij de aankoop van het paard is het dan ook verstandig een aantal juridische zaken in het achterhoofd te houden en/of zelfs (juridisch) advies in te winnen. Uiteraard kun je hiervoor (vrijblijvend) contact opnemen met de sportrechtspecialisten van ons kantoor.

Uitnodiging lezing Hippisch Recht
Op 14 oktober 2017 organiseert Alcmaria Hippix in samenwerking met Dressuurstal Van Baalen een bijscholingsevenement over de aankoop van een (dressuur)paard. Dit evenement zal plaatsvinden bij Manege Beukers (Wagenweg 12, 1724 PT) te Oudkarspel.

Dominique Nolet zal tijdens het evenement van 19.15 uur tot 19.45 uur enkele juridische aandachtspunten bespreken omtrent de aankoop van een paard. Ook zullen de juridische kwesties die zich kunnen voordoen na de aankoop van het paard worden besproken.

Dit artikel is geschreven door Dominique Nolet. Voor vragen op het gebied van Hippisch Recht kunt u (vrijblijvend) contact met haar opnemen. Lees ook onze andere artikelen over Hippisch Recht, zoals het artikel , zoals het artikel “Hippische aansprakelijkheid: eigen schuld, dikke bult!”.

Dominique
Nolet
Agrarisch en hippisch recht, Sport en recht, Bestuursrecht en milieurecht, Vastgoed en bouw
Alkmaar

Vestigingen